Olde Hansa tänapäeval

Restoran Olde Hansa on Rikaste Kaupmeeste Maja, kus elame traditsiooniliste hansaaegsete kommete järgi. Need kajastuvad iga meie teenija tegevuses ja detailis, kes on maja praegused elanikud. Kõik, mida näed, kuuled, maitsed või puudutad, on inspireeritud 15. sajandi tavadest. Külastajad, kes astuvad Olde Hansasse, tunnevad end ajas tagasi viiduna, meie pühendunud teenijate juhendamisel, et pakkuda autentset keskaegset elamust.

Meie eesmärk on pakkuda keskaegse köögi hõrgutisi ja meistrite valmistatud jooke. Kolme korruseline ja 300 istekohaga Olde Hansa on koht, kus iga seinamaal, mööbliese ja detail jutustavad põnevat lugu ja loovad autentse keskaegse õhkkonna.

Olde Hansa gild

See ühendab kõiki maja inimesi – õpipoisse, selle ja meistreid. Nagu keskajal, saavad siin meistriks vaid need, kes on oma ameti selgeks õppinud. Keskajal oli vajalik oma ametit mitme aasta jooksul parimate meistrite käe all õppida. Olde Hansas peab sell töötama vähemalt ühe aasta ja ühe päeva Rikaste Kaupmeeste majas, enne kui ta saab uhkustada meistri tiitliga.

See traditsioon on kestnud juba 20 aastat ja umbes 400 Olde gildi liiget on pälvinud meistri tiitli.

Olde Hansa Gildi voorusteks on ligimeseaustus, sõbrameelsus, usaldusväärsus, õiglus, ausameelsus, õpihimu, julgus ja tasakaalukus.

Olde Hansa Gild

Gildi õpipoisiõpe

Liitumiseks Hansa Gildiga läbivad kõik meie majaelanikud põhjaliku koolituse, mis tagab, et Olde Hansa keskaegne kogemus edastatakse kõigile meie külastajatele autentsel ja sõbralikul viisil.

Ajastule sobivad rõivad

Iga õmblus meie rõivastel on ajastutruu! Meil on oma rätsep ja õmbleja, kes uurivad seda ajaperioodi erakordse põhjalikkusega. Me ei jäta midagi kahe silma vahele, kontrollides mustrite ja kangaste autentsust, sealhulgas meie kuulsate kõverate ninadega kingi.

Muusikaline teekond läbi keskaegsete meloodiate

Meie trubaduurid esitavad 15. sajandi heliloojate teoseid samadel instrumentidel, mis olid keskajal levinud, nagu rataslüüra, viiul, torupill ja flöödid.

Muuhulgas saab kuulda ka armastuslaule, mille on kirjutanud üks Prantsusmaa produktiivsemaid heliloojaid Guillaume de Machaut 14. sajandi alguses. Samuti esitatakse teoseid Pärsiast ja Armeenist.

Lisaks kuuleb haruldasi laule ja loitse Soomest ning lugusid Skandinaaviast Rootsi kuninga õukonnast. Teadlikum kõrv püüab kinni ka 13. sajandi Hispaania kuninga ja andeka helilooja Alfonso El Sabio kirjutatud müstilisi laule, mis räägivad imedest, pühakutest (näiteks Neitsi Maarjast) ja draakonitest.

Unique Cuisine - Olde Hansa

Meie unikaalne köök

Restoran Olde Hansa on kuulus mitmel põhjusel, kuid eelkõige oma silmapaistva keskaegse köögi poolest, mille on loonud meie meisterkokk (peakokk) Emmanuel Wille. Meie menüü tipphetkedeks on põdraliha, metssiga, ulukivorstid, krahvi metsaseenesupp, roosipuding, meeõlu ja kodune naps.

Kõik meie road on hoolikalt uuritud autentsetest keskaegsetest dokumentidest ja peegeldavad võimalikult täpselt 15. sajandi jõuka majapidamise einestamiskombeid.

Head külastajad, pange tähele: kartulid ja tomatid ei olnud sel ajal veel Euroopa lauale jõudnud, kuna nende saabumine Uuest Maailmast oli alles ees. Seetõttu ei leia te neid meie majas pakutavate roogade hulgast.

Keskkonnateadlik pidusööming keskaegses õhkkonnas

  • Liigsest biojäätmetest ja toidujääkidest hoidumiseks soovitame oma klientidel tellida pidusööke. Serveerime väiksemaid portsjoneid ja rõhutame alati, et kui midagi laual otsa saab, võivad nad julgesti lisa küsida.
  • Meie energiatarbimine on märkimisväärselt väike. Restorani teenindusalas on ainus valgusallikas küünlavalgus ning küünlad põlevad lõpuni.
  • Taaskasutus ja korduskasutus on meie restoranis kõrgelt hinnatud. Meil on majasisene rätsep, kes parandab meie kostüüme uute ostmise asemel. Mööbli ja nõude jaoks on meil inimesed, kes neid pidevalt parandavad – näiteks on restoranis olevatel laudadel tänu mitmetele parandustele nüüd ainulaadne välimus. Samuti parandame klaas- ja keraamikatooted, lihvides ja poleerides murdunud osi.
  • Meie menüüd on loodud pikaajaliseks kasutamiseks, vältides vajadust toota lisamaterjale hooajaliste menüüde jaoks, mis on tavaline teiste Eesti restoranide seas.
  • Me ei kasuta ühekordseid esemeid nagu salvrätikud või paberist käterätikud.
  • Meie restoranis kasutatakse käsitööna loodud taldrikuid, mille on valmistanud valitud käsitöömeister Eestis. Hõbeesemed on pärit antiigipoodidest ja neile antakse uus elutsükkel – valitud isik vastutab nende puhastamise ja hooldamise eest.
  • Enamik menüü koostisosadest on ostetud kohalike talunike ja väiketootjate käest. Meie menüü sisaldab peamiselt Eesti ulukiliha, metsamarju ja metsaseeni.
  • Meie restoran asub 700 aasta vanuses majas ja me hoiame kohalikku ajaloolist pärandit kogu südamest.